Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z szynką i winem

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 marchewki
  • ½ l bulionu
  • ½ l wytrawnego białego wina
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 25 dag gotowanej szynki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 10 łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki (marchewki pozostawić w całości).
    Zaleć je bulionem oraz 250 ml wina.
    Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziarna pieprzu i trzymać na małym ogniu aż warzywa będą ugotowane na półtwardo.
    W między czasie szynkę pokroić w kostkę, którą wymieszać z posiekaną natkę pietruszki.
    Rozłożyć ja na dnie keksówki wyłożonej folią aluminiową.
    Następnie wyjąć marchewki z wywaru i wówczas pokroić je w plastry po czym ułożyć na szynce.
    Natomiast wywar  przecedzić i połączyć z pozostałym winem, doprowadzić do zagotowania, wówczas rozpuścić w nim żelatynę.
    Doprawić do smaku i zalać szynkę marchewką.
    Powstałą galaretkę wstawić do lodówki aby zastygła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *