Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galareta wieprzowa z jajkiem

Składniki:

  • 0.5 kg golonki
  • kilogram nóżek wieprzowych
  • czosnek
  • 1 duża cebula
  • pietruszka
  • marchew
  • 1 jajka (ugotowane)
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • łyżka żelatyny spożywczej
  • natka pietruszki


 

Sposób przygotowania:
Umyć golonkę oraz nóżki i włożyć do sporego garnka. Wlać wodę, tak aby zakryła całkowicie mięso. Obrane uprzednio warzywa dodać do garnka. Do tego dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz czosnek i gotowca to wszystko na bardzo małym ogniu przez ok. 180 minut. Sprawdzić czy golonka jest miękka. Jeśli tak należy wyjąc mięso z garnka i obrać je wyrzucając kości. Mięso pokroić na małe kawałeczki. Do wywaru, w którym gotowaliśmy golonkę i nóżki dodać żelatynę i pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę. Do małych salaterek włożyć jajko pokrojone w plasterki lub ćwiartki i zalać wywarem z mięsem. Odstawiać w chłodne miejsce do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galarety. Podawać polaną octem lub cytryną.

Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *