Składniki:
- 0.5 kg golonki
- kilogram nóżek wieprzowych
- czosnek
- 1 duża cebula
- pietruszka
- marchew
- 1 jajka (ugotowane)
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- łyżka żelatyny spożywczej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Umyć golonkę oraz nóżki i włożyć do sporego garnka. Wlać wodę, tak aby zakryła całkowicie mięso. Obrane uprzednio warzywa dodać do garnka. Do tego dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz czosnek i gotowca to wszystko na bardzo małym ogniu przez ok. 180 minut. Sprawdzić czy golonka jest miękka. Jeśli tak należy wyjąc mięso z garnka i obrać je wyrzucając kości. Mięso pokroić na małe kawałeczki. Do wywaru, w którym gotowaliśmy golonkę i nóżki dodać żelatynę i pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę. Do małych salaterek włożyć jajko pokrojone w plasterki lub ćwiartki i zalać wywarem z mięsem. Odstawiać w chłodne miejsce do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galarety. Podawać polaną octem lub cytryną.
Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258