Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane pomidory Majki

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • sól
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 1 cebula
  • ½ szkl. białego wina
  • 1 listek laurowy
  • 2- goździki
  • 250 ml beszamelu

Sposób wykonania:

  1. Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ.
    Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać cielęcinę, trzymać przez chwile na ogniu i dodać wino oraz rozgnieciony miąższ z pomidorów.
    Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze listek laurowy i goździki.
    Doprawić jeszcze do smaku solą i napełnić masą pomidory.
    Ułożyć je na brytfannie wysmarowanej tłuszczem i przykryć je beszamelem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiecz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *