Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana kalarepa

 
Składniki :(na 2 osoby):

  • 2 kalarepy
  • 80 g piersi z indyka lub cielęciny
  • 0,5 bułki ( najlepiej razowej ale może być również i biała )
  • 7-8 łyżek śmietany ( 15 lub 18%)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, zioła (świeże i suszone)

    Sposób wykonania:

    1. Kalarepy umyć i wydrążyć.
      Bułkę namoczyć w wodzie, (zaczekać aż zmięknie, a następnie odsączyć).
      Następnie, ugotować wydrążone części w wodzie. ( Wodę przed gotowaniem posolić ).
      Ugotowane części wyjąć i zemleć z mięsem z indyka lub cielęciną, dodać bułkę, sól, świeże zioła (może być również koperek lub pietruszka) i pieprz.
      Wszystko dobrze wymieszać.
      Napełnić tym "farszem" kalarepy.
      Rozgrzać piekarnik do t 150˚C
      Naczynie do wypiekania posmarować oliwą.
      Kalarepy ułożyć na naczyniu.
      Dodać do śmietany niewielką ilość wody, zioła, 2 łyżeczki oliwy z oliwek ( może być rozmaryn lub bazylia ).
      Kalarepy polać śmietankowo-ziołowym sosem.
      Udusić pod przykryciem aż będą miękkie. Jeśli będzie to potrzebne, dodać trochę więcej sosu. ( t piekarnika można zwiększyć do 180˚C ).
      Podawać z sosem na gorąco.
      Smacznego!
      Jest to danie pyszne i zdrowe!

      Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Jabłuszko

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *