Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z tuńczykiem

 

Składniki:

  • 30 dag. masła
  • 2 dag. smalcu
  • 75ml. białego wina
  • 75 ml wody
  • 30dag mąki
  • sól
  • 2 siekane cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20dag  tuńczyka z puszki
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki mleka, smalec lub olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:
Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki. Cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól. Na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki. Smaż na głębokim tłuszczu.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *