Składniki:
- 6 ziemniaków większych
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 jaja
- 2 kopiaste łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać. Zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać. Na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie łyżkę mięsa, przykryć łyżką ziemniaków. Podsmażyć, aż się zarumieni. Odwrócić na druga stronę. Po usmażeniu wszystkie placki ułożyć w patelni i dusić pod przykryciem ok 10 minut, żeby mięso nie było surowe. Podawać ze śmietaną.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę