Składniki :(na 2 osoby):
Sposób wykonania:
- Kalarepy umyć i wydrążyć.
Bułkę namoczyć w wodzie, (zaczekać aż zmięknie, a następnie odsączyć).
Następnie, ugotować wydrążone części w wodzie. ( Wodę przed gotowaniem posolić ).
Ugotowane części wyjąć i zemleć z mięsem z indyka lub cielęciną, dodać bułkę, sól, świeże zioła (może być również koperek lub pietruszka) i pieprz.
Wszystko dobrze wymieszać.
Napełnić tym "farszem" kalarepy.
Rozgrzać piekarnik do t 150˚C
Naczynie do wypiekania posmarować oliwą.
Kalarepy ułożyć na naczyniu.
Dodać do śmietany niewielką ilość wody, zioła, 2 łyżeczki oliwy z oliwek ( może być rozmaryn lub bazylia ).
Kalarepy polać śmietankowo-ziołowym sosem.
Udusić pod przykryciem aż będą miękkie. Jeśli będzie to potrzebne, dodać trochę więcej sosu. ( t piekarnika można zwiększyć do 180˚C ).
Podawać z sosem na gorąco.
Smacznego!
Jest to danie pyszne i zdrowe!Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Jabłuszko