Fasolka z estragonem i curry Iwony
Fasolka z estragonem i curry Iwony0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- ½ kg białej fasoli
- 2 cebule
- 15 dkg słoniny
- 25 dkg kiełbasy szynkowej
- 3 pomidory
- estragon, curry
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę słoninie. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Fasolę ułożyć warstwami w naczyniu, przekładając pomidorami, podsmażoną cebulką i kiełbasą pokrojoną w paseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem , na wierzchu ułożyć warstwę fasoli, polać wywarem z fasoli i poddusić. Podawać z ulubioną sezonową surówką.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: środa, 10, sierpień 2011 13:01
- Iwona Podgórna
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak