Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka z estragonem i curry Iwony

Składniki:

  • ½ kg białej fasoli
  • 2 cebule
  • 15 dkg słoniny
  • 25 dkg kiełbasy szynkowej
  • 3 pomidory
  • estragon, curry
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę  słoninie. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Fasolę  ułożyć  warstwami w  naczyniu, przekładając pomidorami, podsmażoną cebulką i kiełbasą pokrojoną w paseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem , na wierzchu ułożyć  warstwę fasoli, polać wywarem z fasoli i poddusić. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *