Składniki: ½ kg białej fasolki 1 rybna konserwa w oleju 2 łyżki oleju 3-4 łyżeczki keczupu sól, pieprz do smaku przyprawa curry ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odstawić na kilka godzin i w tej samej wodzie ugotować, odparowując resztę wywaru. Do fasoli dodać, rozdrobnioną rybę …
Tag: mikroelementy
Listy
Fasola z wędzonym boczkiem i żółtym serem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…
Listy
Fasolka z estragonem i curry Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg białej fasoli 2 cebule 15 dkg słoniny 25 dkg kiełbasy szynkowej 3 pomidory estragon, curry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę słoninie. Pomidory umyć,…
Owoce
Karczochy – zastosowanie i przygotowanie
by net • • 0 Comments
Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…
Porady i Ciekawostki
Kiełki – witaminowa bomba zdrowia
by marek • • 0 Comments
Mija długa zima. Nasze organizmy odczuwają zmęczenie wiosenne spowodowane brakiem słońca, witamin, mikroelementów. W czasie zimowego przechowywania owoce i warzywa są mniej wartościowe, szczególnie zmniejsza się zawartość cukrów, witamin i innych składników. Preparaty farmakologiczne i „sztuczne witaminy” nie zastąpią naturalnego źródła tych życiodajnych substancji. Doskonałe pod tym względem i godne polecenia są świeże kiełki…