Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mikroelementy

Fasola z rybną konserwą i curry Iwony

Składniki: ½  kg białej fasolki 1 rybna konserwa w oleju 2 łyżki oleju 3-4 łyżeczki  keczupu sól, pieprz do smaku przyprawa curry ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odstawić na kilka godzin  i w tej samej wodzie ugotować, odparowując  resztę wywaru. Do fasoli dodać, rozdrobnioną  rybę …

Fasola z wędzonym boczkiem i żółtym serem Iwony

Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki  keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę  opłukać, namoczyć  w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…

Fasolka z estragonem i curry Iwony

Składniki: ½ kg białej fasoli 2 cebule 15 dkg słoniny 25 dkg kiełbasy szynkowej 3 pomidory estragon, curry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę  słoninie. Pomidory umyć,…

Karczochy – zastosowanie i przygotowanie

Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…

Kiełki – witaminowa bomba zdrowia

  Mija długa zima. Nasze organizmy odczuwają zmęczenie wiosenne spowodowane brakiem słońca, witamin, mikroelementów. W czasie zimowego przechowywania owoce i warzywa są mniej wartościowe, szczególnie zmniejsza się zawartość cukrów, witamin i innych składników. Preparaty farmakologiczne i „sztuczne witaminy” nie zastąpią naturalnego źródła tych życiodajnych substancji. Doskonałe pod tym względem i godne polecenia są świeże kiełki…