Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony karp w rodzynkach i migdałach

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 20 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1szkl. wody
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów
  • 3 łyżki startego piernika
  • stary imbir
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obrać i ugotować z nich wywar.
    W między czasie karpia pokroić w dzwonka, które zalać wywarem oraz piwem po czym dodać przyprawy i na małym ogniu ugotować do miękkości, wówczas rybę wyjąć a wywar przecedzić.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z pod ryby, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane migdały, rodzynki oraz rybę.
    Doprawić do smaku i posypać piernikiem, trzymać na małym ogniu ok. 30 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *