Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone mięso jelenia lub sarny

Składniki:

    • 1 kg mięsa bez kości pokrojonego w grubą kostkę
    • ½ szklanki posiekanej cebuli
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • 4 obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory
    • 2 puszki białej fasoli konserwowanej
    • 1 łyżka ostrej papryki
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • ziele angielskie, jagody jałowca, liść laurowy do smaku
    • sól czosnkowa, pieprz
    • 3 łyżki smalcu lub oleju


    Sposób przyrządzenia:

    W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodać mięso, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem fasoli, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu 2 godziny. Podczas duszenia podlewać wodą. Kilka minut przed końcem duszenia dodać opłukaną fasolę. Doprawić do smaku i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *