Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwony barszcz z grzybami

Składniki:

  • 2 dag suszonych grzybów
  • 50 dag buraków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 l bulionu
  • 1 szkl. śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki tłuszczu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
     

Sposób wykonania:

  1. Namoczone grzyby ugotować do miękkości po czym je odcedzić i drobno posiekać.
    Następnie buraczki zalać wodą i ugotować, wówczas je odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce.
    Cebulę posiekać a włoszczyznę pokroić w paseczki po czym podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
    Zalać wywarem, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie.
    Doprawić do smaku solą i ugotować, wówczas dodać buraki oraz grzyby.
    Doprawić octem i na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką,
    Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Trzymać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut i doprawić do smaku.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *