Składniki:
- 1,5 żeberek wieprzowych
- 1 szkl. ketchupu
- ½ szkl. płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 kostki bulionu
- kilka gałek tymianku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Żebraka zalać bulionem i gotować około 40 minut.
W między czasie miód wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem oraz papryczką.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Żeberka odsączyć z bulionu i łożyć do marynaty, wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia odsączyć z marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i piec na ruszcie około 15 minut z każdej strony.