Cytrynowo-miodowy kurczak
Cytrynowo-miodowy kurczak4.45 out of 5 based on 340 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 cytryny
- łyżki płynnego miodu
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kostka bulionu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bulion wymieszać z miodem oraz sokiem z 1 cytryny po czym doprowadzić do wrzenia.
W między czasie kurczaka podzielić na porcje, które oprószyć solą i natrzeć skórką z cytryny.
Następnie obsmażyć na rozgrzanym maśle.
Obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać posiekany rozmaryn, czosnek oraz pieprz.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do miękkości.
W trakcie pieczenia polewać miodowym sosem.
Na 5 minut przed końcem pieczenia obłożyć kurczaka plasterkami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 26, październik 2010 09:28
- Wiktoria Dunaj
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany