Cukinie z ziołami i migdałami
Cukinie z ziołami i migdałami4.82 out of 5 based on 68 voters.
Składniki:
Sposób wykonania:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu po czym wrzucić go na osolony wrzątek na 1 min po czy odcedzić, przelać zimną wodą i drobno posiekać.
Następnie cebule posiekać zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić miąższ cukinii, natkę pietruszki, majeranek oraz rozmaryn.
Całość wymieszać i przez chwilę trzymać na myłam ogniu.
Zdjąć z ognia i dodać chleb, wymieszać i odstawić do ostygnięcia po czym dodać migdały, orzechy sól, pieprz oraz wino.
Dokładnie wymieszać i napełnić połówki cukinii.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypać grudkami masła, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: poniedziałek, 29, grudzień 2008 09:26
- Podkomorza
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak