Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w czerwonym winie

 

Składniki:

 

  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 900 g cielęciny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g cebulek perłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g marchewki
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 150 ml rosołu z wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki z zalewą
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej Atki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku

Sposób wykonania;
Do torebki wsypać mąkę oraz pieprz po czym włożyć do niej mięso pokrojone w kostkę.
Szczelnie zawiązać i potrząsać aby mięso dokładnie pokryło się mąką.
Wówczas przełożyć mięso na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć około 5-10 minut cały czas mieszając.
Mięso wyjąć a na patelnie wrzucić posikany czosnek, cebulę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym ponownie wrzucić mięso.
Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać pomidory razem z zalewą, rosół, liść laurowy, skórkę z cytryny, bazylię oraz tymianek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *