Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane liście winorośli

Składniki:

  • 225 g liści winorośli
  • 115 g ryżu arborio
  • 175 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 55 g orzeszków piniowych
  • 55 g rodzynków
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania:
Liście zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
Po tym  czasie odcedzić i osuszyć na lnianej ściereczce.
W między czasie ryż gotować na średnim ogniu około 15-20 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekany czosnek oraz cebulę po czym przełożyć do garnka z ryżem.
Dodać jeszcze orzeszki, posiekaną szalotkę, miętę, koper, natkę pietruszki i rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić  do smaku solą i pieprzem.
Natomiast liście rozłożyć na blacie żyłkami do spodu, rozłożyć na nich odrobinę farszu i zwijać  w rulony.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 150 ml wody wymieszanej z resztą oliwy i sokiem z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i dusić około 45 minut.
Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *