Składniki:
- 225 g liści winorośli
- 115 g ryżu arborio
- 175 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 55 g orzeszków piniowych
- 55 g rodzynków
- 3 szalotki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanego kopru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cząstki cytryny
Sposób wykonania:
Liście zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie odcedzić i osuszyć na lnianej ściereczce.
W między czasie ryż gotować na średnim ogniu około 15-20 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekany czosnek oraz cebulę po czym przełożyć do garnka z ryżem.
Dodać jeszcze orzeszki, posiekaną szalotkę, miętę, koper, natkę pietruszki i rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natomiast liście rozłożyć na blacie żyłkami do spodu, rozłożyć na nich odrobinę farszu i zwijać w rulony.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 150 ml wody wymieszanej z resztą oliwy i sokiem z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i dusić około 45 minut.
Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.