Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 650 g chudej mielonej jagnięciny
- 400 g pomidorów z puszki z zalewą
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka osiekanego majeranku
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- sól
- pieprz
- 225 g makaronu rurki
- 2 jajka
- 300 ml greckiego jogurtu
- 55 g greckiej fety
- 25 g greckiego sera kefalotiri
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać mięso i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, cukier, gałkę muszkatołową oraz goździki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dusić pod przykryciem około 30 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać makron, wymieszać.
Na koniec polać całość jajkami roztrzepanymi z jogurtem i fetą.
Wierzch posypać jeszcze starym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut.