Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z owoców leśnych

Składniki;

  • 60 dag. owoców leśnych /jagód, poziomek, malin/
  • cukier
  • 4 łyżki bitej śmietany kremówki
  • liście mięty lub melisy

    Przygotowanie:
    Jagody zalać taka ilością wrzątku , aby woda je tylko przykryła. Podgrzać do momentu , aż zaczną pękać i zestawić.  Połączyć z pozostałymi opłukanymi owocami, przetrzeć/kilka zostawić do dekoracji/. Przelać pozostałości owoców letnią przegotowaną woda. Uzupełnić płyn , tak żeby było ok. 1,2 litra zupy. Schłodzić. Rozlać na talerze, wrzucić kilka całych owoców, ozdobić kleksem śmietany i listkami mięty lub melisy.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *