Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiący kurczak po chińsku

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka bardzo grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • liscie laurowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju
     

Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka zalać w dużym rondlu wrzątkiem, powoli gotować przez 15 minut, wyjąć, pozwolić aby obciekł i wystygł. Przyprawy wymieszać z olejem i powstałą pastą starannie natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 30 minut do lodówki. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać liściem laurowym i przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 60 minut. 15 minut przed zakończeniem pieczenia kurczaka odkryć aby ładnie się zarumienił.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *