Chrupiący kurczak po chińsku
Chrupiący kurczak po chińsku4.60 out of 5 based on 136 voters.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka bardzo grubo mielonego kolorowego pieprzu
- liscie laurowe
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżeczka tartego imbiru
-
1 łyżeczka oleju
Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka zalać w dużym rondlu wrzątkiem, powoli gotować przez 15 minut, wyjąć, pozwolić aby obciekł i wystygł. Przyprawy wymieszać z olejem i powstałą pastą starannie natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 30 minut do lodówki. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać liściem laurowym i przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 60 minut. 15 minut przed zakończeniem pieczenia kurczaka odkryć aby ładnie się zarumienił.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 16, listopad 2011 12:52
- Bożena Korcz
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany