Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula faszerowana mięsem i ryżem

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 8 cebul
  • 2 łyżki posiekanego koperku i pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 32 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
     Cebulę obrać, ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. W misce wymieszać ryż, mięso zieleninę, obraną, drobno pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę i przyprawy. Farszem napełnić wnętrze cebul.  Masło i oliwę podgrzać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebule z farszem, polać oliwą z masłem, przyprawić, piec pod przykryciem 35 minut. Z pozostałego po pieczeniu płynu i koncentratu przyrządzić sos. Cebulę podawać z dodatkiem sosu, posypaną zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *