Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczki zapiekane

Składniki:

  • 60 dag buraków
  • 4 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżka masła
  • ¾ szkl. śmietany
  • garść startego żółtego sera
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Buraki zalać wodą i ugotować po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plasterki, które obtoczyć w mace i usmażyć na rozgrzanym maśle.
    Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Jajka ubić razem ze śmietaną, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem po czym wylać całość na buraki.
    Wierzch posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *