Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- ½ kostki margaryny
- jajko
- 2 łyżki wody
- sól
Farsz:
- 4 cebule
- łyżeczka przyprawy do zup
- łyżka oliwy
- 10 dag starego żółtego sera
- 1,5 kg gęstej śmietany
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić po czym wylepić nim tortownice i wstawić do lodówki.
W między czasie posiekaną cebule poddusić na rozgrzanej oliwie po czym doprawić ja do smaku solą i przyprawą do zup.
Ułożyć cebulę na cieście i posypać startym serem.
Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany i wylać na ser.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut.