Budyń z kurczaka Iwony
Budyń z kurczaka Iwony4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- ½ szklanki mleka
- 2 małe czerstwe bułki
- 2 jajka
- 1 białko
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki masła
- szczypta kolendry
- sól, pieprz do smaku
- natka posiekanej zielonej natki pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przyrządzenia:
Do mielonego mięsa drobiowego dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną bułkę tartą. Masło rozetrzeć z żółtkami ,dodać zmielone mięso i bułkę, wymieszać dokładnie, połączyć z ubitą pianą z białek, posiekaną natką pietruszki oraz rozgniecionymi ziarnami kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować olejem , wysypać bułką tartą, ułożyć masę, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować około 50 minut. Budyń podawać z ziemniakami lub z ryżem oraz bukietem warzyw z wody.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 16, sierpień 2011 12:37
- Iwona Podgórna
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany