Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- ½ szklanki mleka
- 2 małe czerstwe bułki
- 2 jajka
- 1 białko
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki masła
- szczypta kolendry
- sól, pieprz do smaku
- natka posiekanej zielonej natki pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przyrządzenia:
Do mielonego mięsa drobiowego dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną bułkę tartą. Masło rozetrzeć z żółtkami ,dodać zmielone mięso i bułkę, wymieszać dokładnie, połączyć z ubitą pianą z białek, posiekaną natką pietruszki oraz rozgniecionymi ziarnami kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować olejem , wysypać bułką tartą, ułożyć masę, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować około 50 minut. Budyń podawać z ziemniakami lub z ryżem oraz bukietem warzyw z wody.