Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek małego selera
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 ½ łyżki mąki
- natka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta tymianku
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę, dodać mielone mięso drobiowe, żółtka i ubitą z białek pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki i tymianek, dokładnie wyrobić masę, formować małe kulki, obtaczać w mące. Warzywa umyć, obrać, pokroić w paseczki i ugotować w niewielkiej ilości wody. Do gotującego wywaru wrzucać mięsne kulki i jeszcze gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami i sosami z dodatkiem ulubionej zielonej sałaty.