Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z drobiu Iwony


Składniki:

  • ½ kg kurczaka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ łyżki  oleju sojowego
  • 4 łyżki  mleka
  • sok z cytryny
  • posiekany zielony koperek
  • sól, pieprz i cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kurczaka. Miękkie mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę. Wywar przecedzić przez sito, odłożyć  ½ szklanki. Mąkę rozetrzeć z olejem, dodać mleko i wymieszać z wrzącym wywarem, zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i odcedzone na sicie warzywa. Potrawka dobrze smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, posypanym posiekanym zielonym koperkiem i ulubioną sezonową surówką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *