Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwina ze skwarkami

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • ½ szkl śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 3 kostki rosołowe
  • 15 dag słoniny
  • koper
  • szczypior
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:
Botwinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą po czym ja pokroić i wrzucić do garnka.
Zalać ją woda i dodać jeszcze kostki rosołowe oraz sok z cytryny.
Całość doprowadzić do wrzenia.
W między czasie pokrojoną w kostkę słoninę stopić na rozgrzanej patelni po czym przełożyć całość do gotującej się botwiny.
Chwilę jeszcze gotować i na koniec zagęścić zupę śmietaną.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem a przed podaniem wrzucić jeszcze posiekany koper oraz szczypior.
Do każdego talerza włożyć również ugotowane jajka przekrojone na połówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *