Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos specjalny

 

1 dzień.
2 kg kapusty kwaszonej, gotować z dodatkiem wody przez 2 godziny, odstawić, wskazane przemrozić do następnego dnia.

2 dzień.
Dodać ½ kg kapusty włoskiej poszatkowanej i znowu gotować co najmniej 1 godz. Odstawić, znowu wskazane przemrozić do następnego dnia

3 dzień.
½ kg wołowiny, drobno pokrajać, zesmażyć i dodać do kapusty, gotować co najmniej półtorej godziny, odstawić, znowu wskazane przemrozić do następnego dnia.

  
4 dzień.  
1 kg wieprzowiny, drobno pokrajać, zesmażyć i dodać do garnka z kapustą i mięsem. Gotować co najmniej 1godzinę, odstawić, znowu wskazane przemrozić do następnego dnia.  

5 dzień.
1 kg kiełbasy*, pokrajać w kostkę, zesmażyć z dodatkiem jednej dużej cebuli pokrajanej w półplasterki, dodać do garnka z kapustą i mięsem. Gotować co najmniej 1 godzinę, odstawić, znowu wskazane przemrozić do następnego dnia.

6 dzień.
10 dkg, suszonych grzybów (uprzednio namoczonych, co najmniej 3 godz.), pokrajać drobno, dodać do garnka z kapustą i mięsem, dodać 10 ziaren ziela angielskiego, gotować co najmniej 1 godzinę, odstawić, znowu wskazane przemrozić do następnego dnia.

7 dzień.
10 dkg suszonych śliwek (najlepiej polskich, byle nie kalifornijskich), drobniutko pokrajać włożyć do garnka z kapustą, mięsem i grzybami, dodać pieprz (ewentualnie cukier i sól do smaku) trochę mielonego kminku, gotować 1 godzinę, Przed serwowaniem wlać szklankę czerwonego półwytrawnego wina, zagotować i podawać.
Smacznego życzy B.
*/ aktualnie polecam kiełbasę podwawelską, ale może być również zwyczajna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *