czyli ziemniak faszerowany mięsem na ostro
Składniki (4 osoby):
- Duże ziemniaki 4 szt.
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,2 kg
- Pieczarki 10 dkg
- Cebula 1 szt.
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Koperek 1 wiązka
- Liść laurowy 2 szt.
- Ziele angielskie 5 kulek
- Olej
- Vegeta Mix do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem wiązki kopru, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Odstawić do ostudzenia. Następnie przekroić wzdłuż, wydrążyć i napełnić masą mięsno – grzybową.
Masa mięsno-grzybowa:
Pieczarki, cebulę pokroić drobno i przesmażyć na oleju. Dodać do mielonego mięsa, wyrobić na jednolitą masę i ostro doprawić dodając Vegetę Mix do mięsa mielonego oraz pokrojoną natkę pietruszki. Można dodać drobno pokrojone kawałeczki wydrążonych ziemniaków.
Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na grillu i piec około 15 minut.
Smakują doskonale z kapustą kiszoną z beki.
Autorski przepis Andrzeja Polana
dzięki firmie Podravka