Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bezpieczne grillowanie

Wyszperane w internecie.

Nadeszła długo oczekiwana wiosna, idzie upragnione przez młodzież lato. Coraz więcej pojawia się na polach i pólkach grillów , jako atrakcyjnej formy spędzania weekendowych wieczorów. Przyjemnie upływa przy nich czas, zabawa w towarzystwie jest świetna, atmosfera miła i wesoła. Choć większość osób wie o szkodliwości potraw grillowanych, niestety wśród mniejszości są osoby, które wiedzą co zrobić by zmniejszyć tę szkodliwość. Jeśli przeczytasz ten artykuł to na pewno będziesz wśród nich.


Co można więc zrobić by grillowanie nie było, aż tak szkodliwe. Po pierwsze trzeba wiedzieć co i na czym smażyć. Cała przyjemność kulinarna grillowania to smaczne mięso czy kiełbaska. Ale niestety nie wszystkie mięso nadaje się na grill. Mięso peklowane czy wędzone jest nie wskazane, gdyż podczas obróbki cieplnej z grup aminowych i nitrowych powstają kancerogenne nitrozoaminy. Dlatego też najlepsze na grill jest świeże, surowe i niepeklowane mięso. Z kiełbas tylko biała, wyprodukowana bez mieszanki peklującej. Ale trzeba pamiętać, że i tu niektórzy producenci stosują dodatek azotanów (symbole E251 i E252) oraz azotynów (symbole E249 i E250) do utrwalenia, dlatego konieczne staje się czytanie składu surowcowego takiej kiełbasy, obecnego tylko na wędlinach pakowanych i unikanie produktów z tymi symbolami.
Drugi dylemat na czym grillować. I tu niemiłe zaskoczenie, najlepiej i najbezpieczniej na grillu elektrycznym. Niemiłe ponieważ jak grillowanie to na wolnym powietrzu, a tu z dostępem do prądu różnie bywa. Nie wpadajmy w panikę. Na zwykłym grillu na węgiel też można grillować, ale wtedy trzeba przestrzegać kilku zasad:

– unikajmy otwartego ognianależy smażyć tylko nad rozżarzonym węglem,
– nie dopuszczajmy do palenia skapującego tłuszczu (w dymie jest wiele szkodliwych substancji) lepiej wybrać
-chude mięsa lub odpowiedni grill umożliwiający zbieranie wytapianego tłuszczu,
– w celu skrócenia czasu oddziaływania wysokiej temperatury lepiej piec mniejsze kawałki mięs i tylko tyle czasu ile trzeba na upieczenie oraz wytworzenie odpowiednich cech sensorycznych, niepotrzebnie nie przetrzymywać na grillu gotowej potrawy (zapobiegamy w ten sposób powstawaniu szkodliwych w nadmiarze związków)

Ktoś może powiedzieć,w porządku ale takie potrawy mogą być nie smaczne. Cała rzecz w tym, by było trochę dymu i rumiana skóra. Nie do końca jest to prawdą, potrawy takie są równie smaczne, a o ileż zdrowsze.

Na koniec sposób na dobre danie z grilla. Słoneczny kurczak.

Jest to mięso z kurczaka ( najlepiej pierś ) w sosie złożonym z:
2 łyżek majonezu
2 łyżek musztardy
kurkumy do zabarwienia
odrobiny soli do smaku
Składniki sosu dobrze wymieszać. Kawałki mięsa drobiowego zamaczamy w sosie i smażymy na grillu. Smacznego!

Andrzej Szeremeta http://www.sggw.waw.pl/~zcz_knzd/gazetka/6/06312.html

 

1 comment for “Bezpieczne grillowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *