Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bezpieczne grillowanie

Wyszperane w internecie.

Nadeszła długo oczekiwana wiosna, idzie upragnione przez młodzież lato. Coraz więcej pojawia się na polach i pólkach grillów , jako atrakcyjnej formy spędzania weekendowych wieczorów. Przyjemnie upływa przy nich czas, zabawa w towarzystwie jest świetna, atmosfera miła i wesoła. Choć większość osób wie o szkodliwości potraw grillowanych, niestety wśród mniejszości są osoby, które wiedzą co zrobić by zmniejszyć tę szkodliwość. Jeśli przeczytasz ten artykuł to na pewno będziesz wśród nich.


Co można więc zrobić by grillowanie nie było, aż tak szkodliwe. Po pierwsze trzeba wiedzieć co i na czym smażyć. Cała przyjemność kulinarna grillowania to smaczne mięso czy kiełbaska. Ale niestety nie wszystkie mięso nadaje się na grill. Mięso peklowane czy wędzone jest nie wskazane, gdyż podczas obróbki cieplnej z grup aminowych i nitrowych powstają kancerogenne nitrozoaminy. Dlatego też najlepsze na grill jest świeże, surowe i niepeklowane mięso. Z kiełbas tylko biała, wyprodukowana bez mieszanki peklującej. Ale trzeba pamiętać, że i tu niektórzy producenci stosują dodatek azotanów (symbole E251 i E252) oraz azotynów (symbole E249 i E250) do utrwalenia, dlatego konieczne staje się czytanie składu surowcowego takiej kiełbasy, obecnego tylko na wędlinach pakowanych i unikanie produktów z tymi symbolami.
Drugi dylemat na czym grillować. I tu niemiłe zaskoczenie, najlepiej i najbezpieczniej na grillu elektrycznym. Niemiłe ponieważ jak grillowanie to na wolnym powietrzu, a tu z dostępem do prądu różnie bywa. Nie wpadajmy w panikę. Na zwykłym grillu na węgiel też można grillować, ale wtedy trzeba przestrzegać kilku zasad:

– unikajmy otwartego ognianależy smażyć tylko nad rozżarzonym węglem,
– nie dopuszczajmy do palenia skapującego tłuszczu (w dymie jest wiele szkodliwych substancji) lepiej wybrać
-chude mięsa lub odpowiedni grill umożliwiający zbieranie wytapianego tłuszczu,
– w celu skrócenia czasu oddziaływania wysokiej temperatury lepiej piec mniejsze kawałki mięs i tylko tyle czasu ile trzeba na upieczenie oraz wytworzenie odpowiednich cech sensorycznych, niepotrzebnie nie przetrzymywać na grillu gotowej potrawy (zapobiegamy w ten sposób powstawaniu szkodliwych w nadmiarze związków)

Ktoś może powiedzieć,w porządku ale takie potrawy mogą być nie smaczne. Cała rzecz w tym, by było trochę dymu i rumiana skóra. Nie do końca jest to prawdą, potrawy takie są równie smaczne, a o ileż zdrowsze.

Na koniec sposób na dobre danie z grilla. Słoneczny kurczak.

Jest to mięso z kurczaka ( najlepiej pierś ) w sosie złożonym z:
2 łyżek majonezu
2 łyżek musztardy
kurkumy do zabarwienia
odrobiny soli do smaku
Składniki sosu dobrze wymieszać. Kawałki mięsa drobiowego zamaczamy w sosie i smażymy na grillu. Smacznego!

Andrzej Szeremeta http://www.sggw.waw.pl/~zcz_knzd/gazetka/6/06312.html

 

1 comment for “Bezpieczne grillowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *