Barszczyk z nasionami konopi
Barszczyk z nasionami konopi 4.62 out of 5 based on 250 voters.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki oleju
- 1szkl. nasion konopi
- 1 cebula
- sok z ćwiartki cytryn
- sól
- pieprz
- 5-6 dużych ziemniaków
-
Konopie podgrzać na patelni po czym zemleć i zalać 4 szkl. przegotowanej letniej wody, odstawić na 10 min.
W między czasie obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Buraki również ugotować po czym je obrać i zetrzeć na tarce, wówczas skropić je sokiem z cytryny.
Następnie podsmażyć buraki na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekaną cebulę i zalać całość konopią.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki podawać osobno.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 06, marzec 2009 14:16
- Renata
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa