Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz na zakwasie z kapusty

 

Składniki:

 

  • 5 buraków ćwikłowych
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 szkl kwasu z kapusty
  • ½ szkl śmietany
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do garnka.
Dodać do nich listek laurowy i zalać całość wodą.
Trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw po czym przecedzić wywar.
Następnie obrane buraki pokroić w plasterki i zalać je wywarem oraz kwasem z kapusty.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Ostatni raz zagotować i zdjąć z ognia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *