Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz czerwony z kapustą i grzybami

Składniki:

 

  • 30 dkg posiekanej kapusty
  • 1 obrany pokrojony w paski burak ćwikłowy
  • 1 obrana pokrojona w paseczki marchewka
  • 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 15 dkg pokrojonych w plastry grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 szklanki bulionu mięsnego
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kapustę, buraki, ziemniaki, marchewkę, liść laurowy zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, dusić 5 minut. Grzyby z cebulą dodać do rondla z gotującą się zupą, gotować aż składniki będą miękkie, zakwasić i podawać posypane zieleniną. Jeśli ktoś lubi barszcz można zabielić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *