Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ziemniaczana z miętą

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 30 dag słoniny
  • 3 cebule
  • 30 dag kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • kefir
  • 5 łyżek mąki
  • ½ szkl. kaszy manny
  • 3 jajka
  • 10 posiekanych listków mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce po cym doprawić je do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć.
    W między czasie na drugiej patelni stopić pokrojoną słoninę, wówczas dodać kiełbasę oraz posiekaną cebulę.
    Natomiast do ziemniaków dodać posiekaną miętę, mąkę, kaszę oraz kefir.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
    Wyłożyć masę z kiełbasy, cebuli i słoniny.
    Przykryć całość wędzonym boczkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 80 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *