• 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego
  • 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek)
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • 5 posiekanych drobno ząbków czosnku
  • ½ szklanki oliwy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię na 12 godzin do lodówki.
Osznurować białym bawełnianym sznurkiem. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 3 godziny co jakiś czas odwracając pieczeń i polewając wytwarzającym się sosem. Ostatnie 15 minut dopiec mięso bez przykrycia aby się przyrumieniło. Wyjąć. Podawać na zimno lub na gorąco z zagęszczonym sosem.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi