Żurek na włoszczyźnie
Żurek na włoszczyźnie 4.66 out of 5 based on 89 voters.
Składniki:
- ½ l zakwasu
- ½ kg łopatki wieprzowej
- włoszczyzna
- liść laurowy
- 3 grzybki suszone
- 4 jajka
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 1 łyżka chrzany
- 1 łyżka oleju
- 30 dag kiełbasy
- sól
- pieprz
- majeranek
- śmietana
Sposób wykonania:
Obraną i podkrojoną włoszczyznę, mięso oraz przyprawy zalać woda i ugotować wywar po czym go przecedzić i zalać nim kiełbasę.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wyjąc kiełbasę i pokroić ją na plastry a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na sam konie podprawić śmietaną.
Żurek podprawić z połówkami ugotowanych jaj oraz plasterkami kiełbasy.
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: piątek, 04, luty 2011 22:59
- Bożena Waga
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa