Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek na włoszczyźnie

Składniki:

  • ½ l zakwasu
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • 3 grzybki suszone
  • 4 jajka
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 1 łyżka chrzany
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • śmietana

Sposób wykonania:
Obraną i podkrojoną włoszczyznę, mięso oraz przyprawy zalać woda i ugotować wywar po czym go przecedzić i zalać nim kiełbasę.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wyjąc kiełbasę i pokroić ją na plastry a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na sam konie podprawić śmietaną.
Żurek podprawić z połówkami ugotowanych jaj oraz plasterkami kiełbasy.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *