Składniki:
- ½ l zakwasu
- ½ kg łopatki wieprzowej
- włoszczyzna
- liść laurowy
- 3 grzybki suszone
- 4 jajka
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 1 łyżka chrzany
- 1 łyżka oleju
- 30 dag kiełbasy
- sól
- pieprz
- majeranek
- śmietana
Sposób wykonania:
Obraną i podkrojoną włoszczyznę, mięso oraz przyprawy zalać woda i ugotować wywar po czym go przecedzić i zalać nim kiełbasę.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wyjąc kiełbasę i pokroić ją na plastry a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na sam konie podprawić śmietaną.
Żurek podprawić z połówkami ugotowanych jaj oraz plasterkami kiełbasy.