Składniki:
• biała kiełbasa 4 kawałki
• włoszczyzna
• cebula 1/2 sztuki
• czosnek 1 ząbek
• liść laurowy
• pieprz ziarnisty
• ziele angielskie
• śmietana 4 łyżki
• jajka 5 sztuk
• mąka pszenna 2 łyżki
• zielenina
• woda 1,5 litra
• zakwas lub żurek w proszku
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wodę należy zagotować w garnku razem z włoszczyzną oraz pieprzem, zielem , liściem laurowym wrzucić do niej na kilka minut biała kiełbasę, a następnie ją wyjąć. Po wyjęciu kiełbasę należy pokroić w kostkę, jaja ugotować na twardo i także pokroić w kostkę. Do wody należy wrzucić rozgnieciony czosnek oraz zeszkloną na patelni cebulkę. Dodać kiełbasę.
W miseczce należy połączyć ze sobą mąkę, żurek w proszku i odrobinę
zimnej wody,, zahartować wrzątkiem i wlać do garnka, następnie w
miseczce wymieszać śmietanę z wrzątkiem i także wlać do garnka, dodać
jajka i zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos