Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z grzybami

Składniki:

  • 40 dkg ziemniaków
  • 20 dkg grzybów najlepiej kurek
  • 1 marchewka
  • zielona pietruszka
  • 6 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • kilka piórek zielonej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ulubione zioła
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, ewentualnie pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, podsmażyć nie rumieniąc, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek, chwilę smażyć razem mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia około 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego, dodać ziemniaki, zawartość patelni, zioła, pokrojoną w plastry, obraną marchewkę, kilka gałązek naci pietruszki,  gotować powoli. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać przyprawy i sok cytrynowy, chwilkę razem gotować. Przed podaniem dodać posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *