Składniki:
- 40 dkg ziemniaków
- 20 dkg grzybów najlepiej kurek
- 1 marchewka
- zielona pietruszka
- 6 dkg masła
- 3 dkg mąki
- kilka piórek zielonej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ulubione zioła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, ewentualnie pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, podsmażyć nie rumieniąc, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek, chwilę smażyć razem mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia około 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego, dodać ziemniaki, zawartość patelni, zioła, pokrojoną w plastry, obraną marchewkę, kilka gałązek naci pietruszki, gotować powoli. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać przyprawy i sok cytrynowy, chwilkę razem gotować. Przed podaniem dodać posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz