Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka czereśniowa na rumie

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych czerwonych czereśni 
  • 0,5 kg cukru
  • 2 szklanki  rumu
  • 2 szklanki wódki
  • 1 laska wanilii
  • 8-10 goździków
  • 1 ziarno kardamonu


Sposób przyrządzenia:

Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Dojrzałe owoce czereśni umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem wymieszanym z wódką.  Macerować w chłodnym, ciemnym  miejscu przez 4 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *