Składniki:
- ½ kg filetów z okonia lub sandacza
- 2 łyżeczki masła
- koperek, natka pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, podzielić na dwie porcje. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym i pieprzem. Marynatą polać filety rybne, odstawić na 30 minut. Przygotować dwa odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej, na nich ułożyć obsączoną z marynaty rybę, plasterki cytryny, łyżeczkę masła. Całość obficie posypać posiekaną zieleniną. Folię zawinąć tworząc szczelny pakiet. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Pod koniec pieczenia otworzyć pakiet z folii i dopiec rybę.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz