Składniki:
- 1,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 6 dużych liści kapusty
- 1 pęczek zielonej cebuli
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- mąka
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki oczyścić z błon, przyciąć aby były równej długości, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami, odłożyć na 30 minut. Z liści kapusty ściąć grube żyły. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej przez 3 do 5 minut liście kapusty. Liście wyjąć z wrzątku, schłodzić, osuszyć. Blanszować w pozostałej w rondlu wodzie zieloną cebulkę. Układać po dwa liście kapusty w taki sposób aby ich brzegi zachodziły na siebie, ułożyć na nich 2 lub 3 polędwiczki, zawinąć w liście, a te obwiązać blanszowanymi piórkami cebulki. Tak przygotowane pakiety układać na blasze do pieczenia, polać bulionem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Podczas pieczenia polewać pakiety powstałym sosem i obracać. Powstały sos odlać do rondla, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku, gotować kilka minut. Sos zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą. Tak przyrządzone polędwiczki znakomicie smakują z młodymi ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem. Sos podawać w sosjerce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz