Składniki:
- sałata lodowa
- sałata masłowa
- sałata rzymska
- sałata karbowana (biała lub czerwona)
- 1 większa cebula
- łyżka masła
- 1 por naciowy
- pół kilograma ziemniaków (około 4/5szt.)
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostek)
- sól
- pieprz
- vegeta do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kroimy sałaty po pół główki każda (podłużne paski), wrzucamy do
gotującego się bulionu (mały ogień). Kroimy ziemniaki i pora w kostkę i
wrzucamy. W tym czasie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę na maśle
i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy
przyprawami do smaku. Można dodać więcej ziemniaków lub też zrobić
lżejszą zupę nie dodając w ogóle ziemniaków, to już według uznania.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Magdalena Dzbikowicz