Składniki:
- 1 kg bulw kopru włoskiego
- 1 pęczek dymki
- 4 łyżki oliwy
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki starego sera pecorino
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 kromki chleba
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
- Koper pokroić w paski a dymkę w krążki po czym podlać je 4 łyżkami oliwy oraz wlać 1, 25 l wrzątku i trzymać na małym ogniu ok. 20 min.
Następie dodać osaczoną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie na reszcie rozgrzanej oliwy zarumienić kromki chleba, które natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
Przed podaniem posypać zupę startym serem i podawać z grzankami.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Katarzyna S