Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 2 liście laurowe
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ kg czerwonej fasoli
- 10 łodyg pietruszki
- 6 szkl bulionu warzywnego
- 2 szkl ugotowanego makaronu(krótkie rurki)
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać sos pomidorowy, liść laurowy oraz oregano.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sosem sojowym.
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu po czym dodać wcześniej namoczoną w wodzie fasolkę, bulion oraz pietruszkę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia po czym pozostawić na małym ogniu około 90 minut.
Po tym czasie 1/3 fasoli zmiksować i ponownie dodać ją do zupy.
Wrzucić jeszcze ugotowany makaron i udekorować kwaśną śmietaną.