Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ¼ szkl białego wina
- 3 szkl bulionu warzywnego
- 300 g mrożonego groszku
- 2 szkl tłustej śmietany
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szparagi, cebulę oraz czosnek.
Oprószyć sola do smaku i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie wlać wino i gotować około 1 minuty po czym wlać bulion i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać mrożony groszek i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie postawić na ogniu i zagotować , wówczas dodać śmietanę oraz sól, pieprz i bazylię do smaku.